Flexschil, Hype of Noodzaak?

Nu de bouw aan lijkt te trekken wordt er ook voorzichtig gekeken naar de toekomstige invulling van de personele capaciteit. Dat lijkt paradoxaal: veel bedrijven hebben net een ontslagronde achter de rug of zitten er nog midden in. Toch is iedereen het er over eens dat met name de toekomstige invulling van vaklieden een probleem gaat worden. Moet je als bouwer dan massaal aan de ’flexschil’? En wat houdt dat eigenlijk precies in?

Uw strategie, marktpositie en klantprofiel

Als (bouw)bedrijf dient u allereerst helder te hebben wat uw strategie is. Wat voor omzetniveau streeft u de komende 5 tot 10 jaar na. Hoeveel vestigingen horen daarbij? Werkt u lokaal, landelijk of internationaal? Op welke markt gaat u zich bewegen, is dat nieuwbouw, renovatie of onderhoud? Waar bevinden uw klanten zich, richt u zich op de zakelijke markt, overheid of particulieren? Past uitbesteden bij uw strategie of wilt u juist uw eigen stempel drukken op een project. Kunt u de benodigde kennis inkopen of is het van belang dat u die zelf in huis heeft? Hoe scherper u dit kunt formuleren, hoe beter u kunt vaststellen hoe uw eigen personeelsbestand eruit moet zien. Zowel ten aanzien van de harde ‘aantallen’ als de verdeling over UTA en CAO personeel. Vervolgens kunt u nadenken over -daar is die dan- uw flexschil.

Wat is een flexschil?

Bij flexschil wordt al snel alleen gedacht aan extern ingehuurd personeel. Wij adviseren u om een breder begrip te hanteren en te kijken naar alle arbeid die niet bij u op de loonlijst staat, dus ook:

 • uitwisseling van personeel tussen vestigingen;
 • collegiale in- en uitleen;
 • eigen, direct ingehuurde zzpers;
 • onderaannemers die deelwerk uitvoeren;
 • personeel van bureau’s, tussenpersonen, intermediairs etc.


Alle bovengenoemde vormen zorgen voor arbeid of productiecapaciteit die mee kan bewegen met uw orderportefeuille. Alhoewel een flexschil meestal betrekking heeft op bouwplaatspersoneel, kan dit ook UTA personeel betreffen. Er zijn steeds meer aannemers die met flexibele uitvoeringsteams werken (bijvoorbeeld een uitvoerder, werkvoorbereider en administrateur), of ingehuurd kaderpersoneel (gedetacheerd of via een ZZP constructie).

Welke flexschil past bij u

Hierboven gaven we al aan dat u eerst uw algemene strategie helder dient te hebben. Pas dan kunt u nadenken over hoe u uw flexschil samen wilt stellen. Wanneer u het belangrijk vindt om uw eigen stempel op uw werken te drukken zult u geneigd zijn om meer eigen, vast personeel in dienst te hebben. Of u zorgt voor een beperkte flexschil die stevig aan uw bedrijf is verbonden. Wanneer u met name de coördinatie van het bouwproces doet is voldoende capaciteit op het juiste moment een belangrijk item. Dat stelt weer andere eisen aan uw flexschil. Die zal dan groter moeten zijn en goed geclassificeerd.

Hoe bouwt u uw flexschil op

Ieder bedrijf heeft meestal al een flexschil, al wordt deze niet altijd bewust zo gedefinieerd. Begin daarom met het benoemen van de verschillende vormen van capaciteit die u nu al inzet binnen uw bedrijf. Dat vormt vaak een goed startpunt om uw flexschil verder uit te breiden of om de bestaande schil meer structuur te geven.

U geeft uw flexschil meer vorm door antwoord te geven op vragen als:

 • Hoe groot is de (potentiële) capaciteit van uw schil?
 • Is deze capaciteit toereikend voor uw (toekomstige) vraag?
 • Hoe ontsluit u uw schil?
 • Heeft u voldoende zicht op kwaliteit en vaardigheden?
 • Welke kosten zijn er aan uw flexschil verbonden?
 • Welke risico’s loopt u?

Wat is de rol van de intermediair

Een intermediair kan een belangrijke rol spelen in het opbouwen en beheren van uw flexschil. Hierbij moet u goed letten op een eventueel eigenbelang. Een bureau dat met name ‘traditioneel’ bemiddelt zal eerder sturend zijn naar een traditionele flexoplossing die past bij hun proces.

Hype of noodzaak?

De mate waarin er nu in de diverse media over flexschil, verwachte krapte op de arbeidsmarkt, de explosieve toename van ZZP’ers etc. wordt gesproken doet een hype vermoeden. Wellicht loopt het allemaal niet zo’n vaart. Echter met de eerste tekenen van herstel, de verregaande hervormingen voortvloeiend uit de wet Werk en Zekerheid en de nieuwe rol die veel bouwers hebben raden wij u aan om in ieder geval eens goed stil te staan bij dit onderwerp en het voldoende managementaandacht te geven. Zodat u weet waar u nu staat en waar u naartoe wilt.

Linked Bouw biedt u alle tools (diensten, kennis en software) om uw eigen flexschil op te bouwen of verder te professionaliseren. U maakt de keuze wat u zelf doet en wat u aan ons uitbesteed. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende flexscan van uw bedrijf: bel ons op 088–6908888 of mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Meer in deze categorie: Zo bindt u uw ingehuurde ZZP'ers »